Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pobytová služba a jak by měla vypadat

"Nechci do ústavu" je název jedné z písní legendární skupiny Tři Sestry. Přesně tak. Do ústavu nechce nikdo. Přesto se tam může ocitnout prakticky kdokoli a řada lidí je nakonec ráda, že má alespoň ten "svůj" ústav. 

Jsem už pět let ředitelkou Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická. Zkráceně mu říkáme Domov Sulická. Jsme ti, kteří asistují lidem s mentálním postižením v pobytové službě a snažíme se hodně o to, aby naši klienti žili co nejvíce běžným způsobem života. Nedávno jsem přednášela studentům o tom, co je to přístup zaměřený na člověka a jak je to s tím běžným způsobem žití. Najednou jsem si uvědomila, že každý máme za běžné něco jiného a každý se díváme na člověka, který žije v pobytové službě tak trochu jinak.

CHOVANEC VS KLIENT

Pokusím se vysvětlit možná mnohým nevysvětlitelné. Nakonec se mi to podařilo vysvětlit i studentům. Jdu z domova, zavřu dveře a zamknu, to je normální a běžné. Klient našeho Domova v minulosti opustil svůj pokoj, v přeneseném slova smyslu svůj byt, ani nezavřel a odešel prostě směrem k jiné činnosti. Proč by zavíral, jeho dveře neměly nikdy žádný klíč. Žádný klíč, žádné soukromí, žádná identifikace s tím, tohle je moje a tohle někoho jiného. Tedy něco jako nesoukromé soukromí.

V Domově Sulická jsme nejenom toto, ale i mnoho dalších věcí začali měnit. Odborně se tomu říká odbourávání ústavních prvků. Kdo z klientů naší služby ví, co je to klíč, umí ho použít. Má svůj klíč od svého pokoje a prostě si ho zamyká. Zavřené dveře pak znamenají chci být sám, pokud chceš za mnou zaklepej, buď řeknu dále nebo ne.

Co ráno snídáte? Já celý život nejraději jogurt a kávu, občas si dám čaj nebo džus. Takhle si mnozí lidé v pobytových službách jednoduše vybrat nemohou. Často by je to ani nenapadlo. V Domově Sulická jsme to změnili. Pokud si klient například odhlásí snídani, není problém v rámci nácviků samostatnosti dojít si s klientem koupit právě jogurt nebo něco jiného. Samozřejmě to musí být ve finančních možnostech klienta.

KÁVU NEBO ČAJ?

Pamatuji si na jednu z prvních historek, kdy jsme se klientky ráno zeptali, zda si dá kávu nebo čaj. Obrátila se na asistenta a zeptala se, co si má dát. Neuměla se rozhodnout, celý život jí někdo vedl k tomu, dnes je káva, zítra bude čaj. Snažíme se klienty podporovat v jejich vůli a v jejich rozhodování. Rozhodování o jídle nebo o tom, zda si budu zamykat je to jednodušší. Složitější je rozhodnout se, že budu pracovat, budu se snažit trénovat samostatnost v žití, tedy i v bydlení a jednou to snad i dokážu. Je toho tolik na světě, o čem každý jeden z nás musí každý den rozhodovat sám za sebe. K rozhodnutí patří i odpovědnost, i to patří k normálnímu světu. Naši klienti, kteří tohle zvládli dnes bydlí v chráněném bydlení, pracují a každým dnem naši službu potřebují méně a méně. Jezdí na prázdniny, tráví víkendy na kole, výletech nebo na vodě. Chodíme na koncerty a do divadla a sami divadlo hrajeme, máme kapelu a jsme na ní pyšní. A začalo to klíčem od pokoje a výběrem snídaně.

PŘÍJEMNÝ POBYT

Vím, že pro některé z nás jen pomyšlení, že kdokoliv žije v pobytové službě není normální. Naučila jsem se pomáhat, pochopit a doporučit cokoliv dalšího než právě pobytovou službu. Snažím se rozlišovat kdo potřebuje skutečně pomoc 24 hodin denně a kdo se bez neustálé asistence obejde. Nicméně bez pobytových služeb to z dlouhodobého pohledu nepůjde. Otázkou je, jak velké budou, jaká v nich bude podpora a pomoc, jak důstojně se umíme postarat o lidi, kteří to sami nezvládnou. Považuji za neskutečně důležité, aby nejenom v Domově Sulická byly nastavovány služby podle potřeb jednotlivce. Nikdy nesmíme připustit, aby se člověk pouze přizpůsoboval službě.

I lidé v jakékoliv pobytové službě jsou součástí společnosti, i já nebo vy se v podobné službě můžeme kdykoliv potkat jako klienti. V jaké službě bychom v případě nutnosti chtěli žít?

Autor: Lenka Kohoutová | čtvrtek 21.11.2019 8:08 | karma článku: 23,77 | přečteno: 658x
  • Další články autora

Lenka Kohoutová

Nechci jenom makat!

Nechci odpovědnost, chci si odpracovat svoje a jít domů! Šíří se to poslední dobou jako nakažlivá nemoc. Nový fenomén dnešní doby zní, „práce neuteče“.

7.2.2024 v 7:07 | Karma: 22,84 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Znepříjemníme jí život!

Asi je to taková česká klasika. Alespoň jsem od svých kolegů ze zahraničí nikdy nic podobného neslyšela. A docela jim to závidím.

26.1.2024 v 10:06 | Karma: 24,26 | Přečteno: 986x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Kam se posouvají sociální služby v čase?

Trochu by se mi chtělo odpovědět nikam. Dokonce ten pocit mám hodně dlouho a není to dobře. V následujících řádcích se proto zkouším zamýšlet, co s tím...

19.1.2024 v 7:14 | Karma: 16,05 | Přečteno: 354x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Pracovník v sociálních službách je vážně ohrožený druh

Slýcháváme o nich relativně málo. Možná je to tím, že je většinová společnost přehlíží, protože je (zatím) nepotřebuje. Možná je to tím, že jsou nastavení neprotestovat a nestávkovat.

11.1.2024 v 7:14 | Karma: 26,48 | Přečteno: 2296x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Mlčeti zlato? Právě naopak!

Jdu tak trochu sama proti sobě. Ale jinak to nejde. Pracovníci sociálních služeb z podstaty věci musejí být pod tlakem. Ti dobří to zvládnou bez problému.

20.11.2023 v 7:14 | Karma: 34,91 | Přečteno: 3431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 52
  • Celková karma 22,84
  • Průměrná čtenost 991x
Ředitelka domova pro osoby se zdravotním postižením Domov Sulická. Bývalá poslankyně PSPČR. Mojí celoživotní specializací je oblast sociálních služeb.

Seznam rubrik