Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špiclování a nucená správa v sociálních službách

Velká novela zákona o sociálních službách chystá velké změny. Přesněji, chystá je příslušné ministerstvo práce a sociálních věcí. Velké změny ale zastiňují tři zásadní problémy.

Problém č. 1

 

Mnoho změn spotřebuje mnohem více peněz. To by nebyl až takový zádrhel, pokud by změny a finanční zátěž byla projednána s ministerstvem financí. A především, kdyby ji finance odsouhlasily. To se však přesně nenastalo. A bez zajištěných financí zbude z velkých změn jedno velké nic, nebo spíše ještě větší problém. Právě ve financování sociálních služeb je snad nejvíce rozporů. O většině finančních toků chce rozhodovat ministerstvo práce a sociálních věcí, tedy velký návrat k centrálnímu plánování. Ministerstvo chce rozhodovat i o garantované síti sociálních služeb, tedy v překladu: budeme hradit jen to, co schválíme. S rozvojovou sítí sociálních služeb se v novele už jaksi nepočítá.„Nemluvte nám do toho, my to za vás od stolu rozhodneme.“

 

Problém č. 2

 

Sociální služby kontroluje tzv. „Inspekce sociálních služeb“. Inspektoři se mohou na kontrolu předem ohlásit, nebo také ne. Klasická přepadovka. Ale v pořádku. S tím dobří poskytovatelé sociálních služeb nikdy nemají problém. Změna nastává v tom, že nyní může ministerstvo poslat do sociálních služeb pod skrytou identitou špicla, fízla, práskače nebo jak to nejlépe nazvat. Ptám se, jak bude takový člověk zaměstnán ve státních službách? Jak bude poskytovat informace ministerstvu, pokud na kontrolovaném pracovišti podepíše standardní dohodu o mlčenlivosti? Ptám se, jak bude fízlovi poskytnuta profesní historie, vzdělání a co se stane, když si budeme informace ověřovat? Bude fízl také provokatérem? Bude dělat záměrné chyby? Proč se vůbec ministerstvo snižuje k podobnému návrhu? Je tak moc slabé ve svých kontrolních mechanismech? Proč při podezření, že se v jakékoliv organizaci děje cokoliv, co se neslučuje s právy klientů nevyužijeme přirozenou součinnost s orgány činnými v trestním řízení?

 

Problém č.3

 

Nucená správa. Když úředníci ministerstva práce a sociálních věcí usoudí, že jsou porušována práva klientů, že se s nimi jedná nedůstojně, nelidsky nebo nedej bože, pokud jde o život klienta, pak přijde na řadu nucená správa. Místo oznámení orgánům činným v trestním řízení a standardního vyšetřování se prostě změní vedení organizace. Bez ohledu na vlastníka, bez ohledu na potvrzení soudem.

Možná si říkáte, že je to správně, že tady v nedávné době byly nějaké přešlapy, které volají po rychlé akci. Jenže zůstává zásadní otazník. Nucená správa se dá uvalit i na základě pouhé domněnky, že dochází k něčemu nekalému. Prostě to tak bude a nucený správce může hospodařit v organizaci, kterou nakrásně může ve finále i zrušit.

Nemělo by jít spíše o snahu sjednat nápravu s majiteli organizace? Nemělo by se podezření na zásadní porušování lidských práv řešit cestou právě trestního oznámení? Je ministerstvo tím správným rozhodcem? Nepůjde spíše o zkratky typu, ono to tam nejde, vymluvíme se na lidská práva? Nemůže jít v některých případech i o konkurenční boj? Nebo budeme dělat, že na všech postech našich ministerstev pracují jen Mirkové Dušínové? Bude to umět ministerstvo eliminovat? A neměl by tedy o nucené správě přeci jen rozhodnout soud místo státního úředníka?

 

Na podvýborupro sociální služby a zdravotně postižené v Poslanecké sněmovnějsem minulý týden říkala, že mnoho dobrých změn zastíní právě tři výše zmíněné problémy. Chce opravdu něco ministerstvo změnit? Chce opravdu udělat něco proto, aby bylo v této oblasti lépe?

Mnoho let se domnívám, že právě nápady z pera ministerstva práce a sociálních věcí jsou velmi často nedomyšlené a šité horkou jehlou. Možná i proto, že ministerstvo bohužel neslyší hlasy z řad lidí, kteří služby hledají a z řad lidí, kteří služby dlouhodobě poskytují. Bohužel…

Autor: Lenka Kohoutová | čtvrtek 20.2.2020 9:15 | karma článku: 19,55 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Lenka Kohoutová

Nechci jenom makat!

Nechci odpovědnost, chci si odpracovat svoje a jít domů! Šíří se to poslední dobou jako nakažlivá nemoc. Nový fenomén dnešní doby zní, „práce neuteče“.

7.2.2024 v 7:07 | Karma: 22,84 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Znepříjemníme jí život!

Asi je to taková česká klasika. Alespoň jsem od svých kolegů ze zahraničí nikdy nic podobného neslyšela. A docela jim to závidím.

26.1.2024 v 10:06 | Karma: 24,26 | Přečteno: 986x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Kam se posouvají sociální služby v čase?

Trochu by se mi chtělo odpovědět nikam. Dokonce ten pocit mám hodně dlouho a není to dobře. V následujících řádcích se proto zkouším zamýšlet, co s tím...

19.1.2024 v 7:14 | Karma: 16,05 | Přečteno: 354x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Pracovník v sociálních službách je vážně ohrožený druh

Slýcháváme o nich relativně málo. Možná je to tím, že je většinová společnost přehlíží, protože je (zatím) nepotřebuje. Možná je to tím, že jsou nastavení neprotestovat a nestávkovat.

11.1.2024 v 7:14 | Karma: 26,48 | Přečteno: 2296x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Mlčeti zlato? Právě naopak!

Jdu tak trochu sama proti sobě. Ale jinak to nejde. Pracovníci sociálních služeb z podstaty věci musejí být pod tlakem. Ti dobří to zvládnou bez problému.

20.11.2023 v 7:14 | Karma: 34,91 | Přečteno: 3431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 22,84
  • Průměrná čtenost 991x
Ředitelka domova pro osoby se zdravotním postižením Domov Sulická. Bývalá poslankyně PSPČR. Mojí celoživotní specializací je oblast sociálních služeb.

Seznam rubrik