Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se za odměnu trestá

Byla to veliká sláva. Paní ministryně Maláčová před objektivy kamer nadšeně vyhlásila, že zaměstnancům v sociálních službách budou vyplaceny mimořádné odměny.

Pro pracovníky v dlouhodobě podfinancovaných sociálních službách to znělo krásně. Mimořádná odměna až 40 000 Kč hrubého je bez nadsázky pro drtivou většinu zaměstnanců v tomto oboru královská. Skvělé! Protože zaměstnávám v Domově Sulická zhruba 140 zaměstnanců, začala jsem celkem pochopitelně dostávat otázky: Proč nám nebyly odměny již vyplaceny? Kdy tedy budou?

Paní ministryně přeci říkala….

Po svých zaměstnancích požaduji, aby vždycky odevzdávali maximum. Musím přiznat, že v době pandemie Koronaviru zaměstnanci dělali ještě více než maximum možného pro udržení řádného chodu sociální služby nejenom na Sulické.

Od tiskové konference a oznámení mimořádných odměn uplynulo pár dní. 13. 5. 2020 bylo vyhlášeno mimořádné dotační řízení MPSV, které by mělo tyto mimořádné odměny pro pracovníky přidělit. Odměny je možné žádat zpětně od 13. března, a to za období až do konce března. Jde tedy o to, zda zaměstnanec dostane včetně běžného platu zhruba až 100 000 Kč hrubého, či ne. Neuvěřitelná představa. Jenže dotační titul je nenárokový. Úplně klidně se může stát, že řada sociálních pracovníků nedostane navíc ani korunu. Ale to jen na okraj.

Koho odměníme a koho potrestáme?

Jsem ten poslední, kdo by byl proti výplatě odměn. Nevím sice, kde je paní ministryně vezme, ale budu věřit, že když jsme měli na nákup předražených roušek za miliardy, které se stejně nedostaly, kde bylo potřeba, má kam sáhnout i paní ministryně Maláčová. Aniž bych tedy chtěla jakkoli šťourat do rozhodnutí paní ministryně, jedna věc mně vrtá hlavou. Je to otázka, kdo kolik dostane, na koho a jak dotaci vlastně čerpat. Podmínky dotace jsou totiž podle mě docela sporné.

Před médii totiž paní ministryně nesdělila úplně všechno. Teprve při čtení podmínek dotace se totiž dozvídáme, že sociální zařízení, kde zaměstnanci dokázali udržet takzvaně mimo nákazu koronavirem, mají nárok „pouze“ na 10 000 Kč hrubého za celý měsíc. Na oněch mediálně prezentovaných 40 000 Kč hrubého mají nárok pouze zaměstnanci, kde byla nákaza koronavirem prokazatelně zjištěna! Jinými slovy, paní ministryně zapomněla před novináři říct, že bude jakýsi dvojí metr. A teď to zásadní. Tam, kde byl koronavirus, tam odměníme? A tam, kde se podařilo nákaze zabránit budeme v podstatě trestat? Čím si vlastně jeden zaměstnanec zaslouží 40 000 Kč a druhý pouze 10 000 Kč? Pokud tedy vůbec něco dostanou… 

Přijde nám to paní ministryně vysvětlit?

Mám na starosti klienty, kteří jsou ve třech budovách a ve třech bytech. Tam kde byla pozitivita dostanou oněch 40tisíc, tam kde nebyla 10tisíc. Jak jedněm vysvětlím, že pracovali stejně dobře, ale paní ministryně Maláčová to vidí jinak?

A nemohu si odpustit ještě jednu poznámku. Už vůbec nedokážu pochopit, proč není možné odměnit zdravotníky. Chápu, že jde o jiný obor, ale to bychom si mohli říci, že nic nedostane náš kuchař, protože jde také o jiný obor. Kdo zajistí mimořádné odměny pro zdravotní sestry v sociálních službách? Ministerstvo zdravotnictví? Zdravotní pojišťovny?

Přitom právě v této době si zrovna nedokážu představit naší práci bez podpory zdravotních sester, které dělaly maximum možného pro udržení dobrého zdravotního stavu klientů i zaměstnanců. Dostaly nařízení měřit tělesnou teplotu více než je obvyklé, po 14ti dnech nabírají RAPID testy, komunikují s hygienickou stanicí, pomáhají nastavovat ochranná opatření, ale protože jsou zdravotníci, nedostanou nic.

Kouzelná věta na konci vyhlašovacího dotačního dokumentu je obzvláště výživná. Žádosti se podávají na konci května a začátkem června. Peníze tedy zaměstnanci uvidí nejdříve po prázdninách.

Úderná prohlášení v médiích tedy tak nějak splaskávají. Chlubení se, jak jsme dobří a poděkujeme pracovníkům v sociálních službách penězi je prostě nějak zasmrádlé a mě nezbývá než se postavit před zaměstnance a oznámit jim smutnou pravdu. Nikdo vám milí pracovníci nemůže dát to, co paní ministryně Maláčová umí mediálně slíbit. Nebo nám to všem vysvětlí sama…?

Autor: Lenka Kohoutová | sobota 16.5.2020 8:54 | karma článku: 34,17 | přečteno: 1840x
  • Další články autora

Lenka Kohoutová

Nechci jenom makat!

Nechci odpovědnost, chci si odpracovat svoje a jít domů! Šíří se to poslední dobou jako nakažlivá nemoc. Nový fenomén dnešní doby zní, „práce neuteče“.

7.2.2024 v 7:07 | Karma: 22,84 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Znepříjemníme jí život!

Asi je to taková česká klasika. Alespoň jsem od svých kolegů ze zahraničí nikdy nic podobného neslyšela. A docela jim to závidím.

26.1.2024 v 10:06 | Karma: 24,26 | Přečteno: 986x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Kam se posouvají sociální služby v čase?

Trochu by se mi chtělo odpovědět nikam. Dokonce ten pocit mám hodně dlouho a není to dobře. V následujících řádcích se proto zkouším zamýšlet, co s tím...

19.1.2024 v 7:14 | Karma: 16,05 | Přečteno: 354x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Pracovník v sociálních službách je vážně ohrožený druh

Slýcháváme o nich relativně málo. Možná je to tím, že je většinová společnost přehlíží, protože je (zatím) nepotřebuje. Možná je to tím, že jsou nastavení neprotestovat a nestávkovat.

11.1.2024 v 7:14 | Karma: 26,48 | Přečteno: 2296x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Mlčeti zlato? Právě naopak!

Jdu tak trochu sama proti sobě. Ale jinak to nejde. Pracovníci sociálních služeb z podstaty věci musejí být pod tlakem. Ti dobří to zvládnou bez problému.

20.11.2023 v 7:14 | Karma: 34,91 | Přečteno: 3431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 22,84
  • Průměrná čtenost 991x
Ředitelka domova pro osoby se zdravotním postižením Domov Sulická. Bývalá poslankyně PSPČR. Mojí celoživotní specializací je oblast sociálních služeb.

Seznam rubrik