Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí mazlíčci

Žijeme v dobré době. I přes neustálé společenské a politické hašteření, či problémy s „koronou“ jsme přesvědčena, že období a místo, kde žijeme lze označit za šťastné. Přesto si však někdy připadám pomalu jako ve středověku.

Patřím ke generaci, která dnešní možnosti musí považovat za téměř úžasné. Nemyslím jen technologie, ale celkové možnosti běžného života. Třeba v oblasti služeb. Zákazník a jeho přání nejsou považovány za vrtoch, ale za něco samozřejmého. Dnešní mladé generace to snad ani nemohou pochopit, ale my o něco zkušenější víme… V některých věcech, ale jako bychom se zasekli v hluboké totalitě.

 PŘIJĎTE JINDY

Jen drobný příklad.„Jsme firma, která je přívětivá ke zvířátkům, pokud využijete našich služeb, vezměte svého mazlíčka bez problémů s sebou.“Výborně! Dnes už není problém, abyste si svého domácího mazlíčka vzali téměř kamkoli. U nás v Domově Sulická máme i relativně dlouhý seznam firem, které neváhají podat pomocnou ruku, darovat potřebnou věc, přispěchat se sponzorským příspěvkem.

Zkuste však i dnes přijít třeba do ordinace stomatologa s člověkem s mentálním postižením. Většinová reakce?

„Takové lidi nebereme! Dáme vám termín, kdy tady nikdo jiný nebude… Mám novou ordinaci, co když mi tu vozíkem poškrábete zeď?“  Ne, tohle není legrace a nechci se dotknout žádného konkrétního lékaře či zdravotnického zařízení. Tohle je prostě fakt. To si zažíváme při asistenci našim klientům, kteří potřebují například akutně ošetřit zub.Celkově je zdravotnictví versus mentálně postižení velké téma, o kterém se určitě ještě podrobně rozepíšu. Ale nejde jen zdravotnictví.

NESTŘÍHÁME

Rádi a často plníme našim klientům drobná, ovšem z jejich pohledu VELKÁ přání. Docela často jde třeba o narozeninovou návštěvu kadeřníka či holiče. A zase něco ze života.Přání jsme splnili a objednali se do nejmenovaného vyhlášeného pánského holičství. Ostatně přesně dle přání klienta. Snil o tom už nějaký čas.Při příchodu jsme se dozvěděli, že podobné lidi neberou. Jak podobné? No, zkrátka nevezmou člověka s mentálním postižením v běžném objednacím termínu.

„Musíte zavolat, říct o koho se jedná a my stanovíme samostatný termín, kdy tu nikdo nebude.“Vše se událo před klientem, který si velmi dobře uvědomoval, že ho na křeslo, na vytoužené křeslo neposadí, protože je prostě jiný. Čím je jiný? Žije s mentálním postižením.Možná by si příště mohli dát do reklamního sloganu, že vlasy zkrátí je lidem s určitou výší intelektu.Snažili jsme se klienta namířit na jiné holičství, ale už jsme neuspěli. Ztratil zájem a ani se mu nedivím. Odnesl si poznatek, že zákazník se rozděluje podle toho, jak vypadá, výše IQ a nikoliv podle toho, zda si chce službu řádně uhradit.

KDYŽ SE CHCE

Abych nebyla nespravedlivá musím říct, že máme i velmi dobré zkušenosti s kadeřnictvími a holičstvími. Už nás znají a poskytují své služby každému nikoliv jen těm „normálním vyvoleným.“Například jedna z našich klientek se objednala ke kadeřníkovi a byli jsme přesvědčení, že to nedopadne. Ale šlo to. Upozornili jsme jen, že specificky komunikuje. Vždy zopakuje to, co jí říkáte a pak teprve odpoví, pokud vůbec. V kadeřnictví přijali jinakost jako fakt, a ještě pro klientku nakonec sami od sebe snížili cenu na částku pro ni přijatelnou. Klientka odešla spokojená, krásná a kadeřník byl dle vlastních slov obohacen o novou zkušenost.

Bohužel jde v porovnání s jinými zkušenostmi o výjimku. Lidé s mentálním postižením zkrátka nemají vizáž domácích mazlíčků a řada lidí má zřejmě stále pocit, že je většinová společnost nechce pro jistotu ani vidět, natož sdílet prostor třeba při stříhání vlasů. Hrozně ráda bych se pletla…

Autor: Lenka Kohoutová | pátek 31.7.2020 7:07 | karma článku: 15,29 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Lenka Kohoutová

My chceme WIFINU!!!

Zase jedna zkušenost, která se chápe jen stěží. Víte, jak velký může být problém s pořízením wifi do domova pro seniory? Za určitých podmínek skoro neřešitelný. Přitom „taková blbost“ chtělo by se říct...

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 18,19 | Přečteno: 407x | Společnost

Lenka Kohoutová

Nechci jenom makat!

Nechci odpovědnost, chci si odpracovat svoje a jít domů! Šíří se to poslední dobou jako nakažlivá nemoc. Nový fenomén dnešní doby zní, „práce neuteče“.

7.2.2024 v 7:07 | Karma: 23,01 | Přečteno: 869x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Znepříjemníme jí život!

Asi je to taková česká klasika. Alespoň jsem od svých kolegů ze zahraničí nikdy nic podobného neslyšela. A docela jim to závidím.

26.1.2024 v 10:06 | Karma: 24,41 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Kam se posouvají sociální služby v čase?

Trochu by se mi chtělo odpovědět nikam. Dokonce ten pocit mám hodně dlouho a není to dobře. V následujících řádcích se proto zkouším zamýšlet, co s tím...

19.1.2024 v 7:14 | Karma: 16,06 | Přečteno: 357x | Diskuse| Společnost

Lenka Kohoutová

Pracovník v sociálních službách je vážně ohrožený druh

Slýcháváme o nich relativně málo. Možná je to tím, že je většinová společnost přehlíží, protože je (zatím) nepotřebuje. Možná je to tím, že jsou nastavení neprotestovat a nestávkovat.

11.1.2024 v 7:14 | Karma: 26,48 | Přečteno: 2299x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 20,60
  • Průměrná čtenost 973x
Ředitelka domova pro osoby se zdravotním postižením Domov Sulická. Bývalá poslankyně PSPČR. Mojí celoživotní specializací je oblast sociálních služeb.

Seznam rubrik