Sexualita mentálně postižených. Více než TABU!

24. 01. 2020 7:14:21
Žijeme v sexuálně otevřené době. V médiích se zcela vážně diskutuje o všech myslitelných formách sexuální orientace. Někdy si sama pro sebe říkám, jestli toho už není trochu moc.

Když se mluví o sexu, vytěsňujeme z něj lidi s mentálním postižením. Jako kdyby s tímto tématem neměli nic společného. Je sex jen pro někoho? Občas mám pocit, že toto téma je zapovězeno a někteří o něm přemýšlí na úrovni nějaké strašné úchylky.

VŠICHNI JSME SEXUÁLNÍ BYTOSTI

V oblasti sexuality se běžně mluví o lidech zdravých. Ruku na srdce, kdo z vás se kdy zabýval otázkou jako to má se sexualitou člověk s mentálním postižením? V oblasti sexuality to máme každý z nás nastaveno různě. Někdo je otevřenější, někdo ne. Někteří z nás se potřebují chlubit se svými prožitky, někdo se červená jen při pomyšlení, že by se přišlo na to, co se večer dělo pod peřinou.

Celkově ale žijeme ve společnosti, která je otevřená obecně přijímané sexualitě a nebojíme se o tom mluvit. Už to dávno není zakázané ovoce. Považujeme za normální, že má každý právo prožívat své uspokojení v oblasti sexu podle své orientace. Je normální se sebeuspokojovat stejně tak, jako je žít a mít sex s milovanou osobou. Naše otevřenost tak nějak podivně končí, když by se mělo mluvit o sexualitě mentálně postižených. Přitom dohromady o nic nejde. Když může takto žít běžná společnost a prožívat svůj sexuální život naplno, proč by takto nemohla žít osoba s mentálním postižením?

NIŽŠÍ IQ NEZNAMENÁ NIŽŠÍ TOUHU

Pokud hovořím o lidech s mentálním postižením, pak říkám, že se lišíme výší IQ, ale touhy, potřeby, prožitky a city, v tom jsme si v podstatě všichni podobni. Dávno pryč je doba, kdy v Domově Sulická zaměstnankyně na masturbujícího klienta na chodbě zakřičela: „Fuj, co to děláš ty nestydo!“

Byla jsem první den v Domově a zaměstnankyně jsem se zeptala, co dělá klient špatně? Vedla jsem polemiku nad tím, zda by spíše neměla klienta upozornit na to, že pro podobné aktivity je správné být v soukromí. Zaměstnankyně mi odpověděla, že nemá co masturbovat, neboť je mentálně postižený. Klient přitom tuto zaměstnankyni zjevně usvědčoval z omylu.

Zeptala jsem se jí k danému tématu otázkou velmi na tělo. Zkrátka, jak se říká v jednom filmu: „Kdo to nikdy nedělal, ať zvedne ruku“. Zaměstnankyně u nás již nepracuje a já jsem velmi ráda, že máme mezi sebou kolegy, kteří ví, že láska, sex, a vše s tím spojené patří k životu u všech lidí bez rozdílu. V rámci práce se sexualitou se snažíme klienty navést, co je na veřejnosti vhodné a co naopak patří do soukromí, jak navazovat vztahy. Zároveň se je snažíme edukovat v základních oblastech, jakými jsou lidské tělo, jak funguje, co je to sexualita, co jsou to emoce a prožívání, zásady hygieny, co jsou to hranice a podobně. Stejné je to o poučení o určité ochraně, antikoncepci, i to k sexu patří.

JE TO ZKRÁTKA NORMÁLNÍ

Pokud máme hovořit o běžném životě našich klientů, pak je to o určité otevřenosti i v oblasti sexu. S projektem sexuality jsme v Domově Sulická, začali v loňském roce. Zaměřujeme se na vzdělání sexuálních důvěrníků. Spolupracujeme s organizacemi, které se tímto tématem zabývají déle než my. Téma je pro nás a naše klienty tak moc silné, že jsme se mu naplno věnovali v našem časopise „Z Domova“, kde jsem v úvodním slovu psala něco podobného jako nyní.

No, a o tom to je, mluvit o tom, že to, co potřebuje každý z nás, potřebuje i člověk, který je z našeho pohledu možná „mimo“, ale pokládám si často otázku: „Kdo z nás je vlastně mimo?“ Nevnucujme druhým (v tomto případě lidem s mentálním postižením), že pro někoho je vyhrazena pouze nenaplněná a nedokonalá láska. Sex patří k životu a pokud se naši klienti potřebují vyznat v tom oč zde běží, pak právě proto školíme naše důvěrníky. Aby se klienti mohli svěřit se svými potřebami. A tu cestu jsme našli. Je to přeci normální.

Přeji vám všem láskyplné a naplněné vztahy.

PS: Pokud hovořím o sexuálních důvěrnících v Domově Sulická, pak bych ráda dovysvětlila, že se nejedná o asistenci při sexu.

Autor: Lenka Kohoutová | pátek 24.1.2020 7:14 | karma článku: 34.03 | přečteno: 7158x

Další články blogera

Lenka Kohoutová

Nechci jenom makat!

Nechci odpovědnost, chci si odpracovat svoje a jít domů! Šíří se to poslední dobou jako nakažlivá nemoc. Nový fenomén dnešní doby zní, „práce neuteče“.

7.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 22.84 | Přečteno: 843 | Diskuse

Lenka Kohoutová

Znepříjemníme jí život!

Asi je to taková česká klasika. Alespoň jsem od svých kolegů ze zahraničí nikdy nic podobného neslyšela. A docela jim to závidím.

26.1.2024 v 10:06 | Karma článku: 23.97 | Přečteno: 984 | Diskuse

Lenka Kohoutová

Kam se posouvají sociální služby v čase?

Trochu by se mi chtělo odpovědět nikam. Dokonce ten pocit mám hodně dlouho a není to dobře. V následujících řádcích se proto zkouším zamýšlet, co s tím...

19.1.2024 v 7:14 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 352 | Diskuse

Lenka Kohoutová

Pracovník v sociálních službách je vážně ohrožený druh

Slýcháváme o nich relativně málo. Možná je to tím, že je většinová společnost přehlíží, protože je (zatím) nepotřebuje. Možná je to tím, že jsou nastavení neprotestovat a nestávkovat.

11.1.2024 v 7:14 | Karma článku: 26.35 | Přečteno: 2288 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 626 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 20.79 Průměrná čtenost 991

Ředitelka domova pro osoby se zdravotním postižením Domov Sulická. Bývalá poslankyně PSPČR. Mojí celoživotní specializací je oblast sociálních služeb.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...